...nezávislý trh pôžičiek, úverov a hypoték

Práve sa nachádzate: Vyberáme spotrebný úver v SLSP - čo by ste mali vedieť

Vyberáme spotrebný úver v SLSP - čo by ste mali vedieť

Dátum publikácie: 27.11.2015

Spotrebné úvery patria medzi najviac populárne bankové pôžičky u nás. SLSP má v ponuke spotrebný úver na čokoľvek pre každého, ale k dispozícii sú aj študentské pôžičky pre vysokoškolákov.

Vyberáme spotrebný úver v SLSP - čo by ste mali vedieť

Slovenská sporiteľňa, v skratke SLSP, patrí medzi najväčšie a najznámejšie banky u nás a zároveň je to banka s najdlhšou tradíciou sporiteľníctva na Slovensku. Od roku 2001 je banka začlenená do silnej finančnej skupiny Erste Bank AG, pričom v ponuke má kompletné úvery a pôžičky či už pre podnikateľský sektor ako aj pre verejnosť. Vybrať si môžete menšie aj väčšie finančné úverové produkty, či už ide o menšie úvery na bývanie, prípadne na prefinancovanie spotreby a krátkodobejších výdavkov.

V rámci úverov, ktoré sú kompromisom medzi jednoduchým a rýchlym vybavením, výhodnými podmienkami a úrokovou sadzbou a potrebou minimálneho dokladovania rôznych administratívnych záležitosti, sa javia ako najvýhodnejšie spotrebné úvery. Viacero rôznych iných bánk má v ponuke špecializované úvery tohto typu napríklad na bývanie, na auto alebo na refinancovanie, no Slovenská sporiteľňa ponúka jeden univerzálne použiteľný spotrebný úver na hocičo.

Spotrebný úver na čokoľvek

SLSP ponúka ako univerzálny úver práve tento spotrebný úver, pričom je to v podstate bezúčelová pôžička na čokoľvek, ktorá má veľmi zaujímavé podmienky. V SLSP je dostupná tak pre nových ako aj dlhodobejších klientov a na orientačný výpočet pôžičky sa dá použiť aj online kalkulačka na webstránke banky. Táto spotrebná pôžička od SLSP je populárna najmä na prefinancovanie bývania, kúpy nového alebo ojazdeného auta, na zaplatenie dovolenky, svadby alebo modernizácie domácnosti.

Výhodou je, že banka poskytuje tento úver bez poplatkov za vybavenie, ale taktiež aj bez poplatkov za vedenie úveru alebo prípadné predčasné splatenie. Ak sa teda rozhodnete úver vyplatiť skôr a ušetriť napríklad na úrokoch, je to bez extra prirážok. Tento úver je zároveň aj bez dokladovania účelu, čo znamená v praxi, že nie je nutné banke preukázať, ako ste peniaze z pôžičky použili a na čo ste ich minuli a banka taktiež neobmedzuje klienta pri schválení úveru ohľadom účelu použitia.

Okrem toho, že je možné úver predčasne splatiť, banka umožňuje aj vložiť mimoriadne splátky a tak si skrátiť dobu splácania postupne. Na vybavenie pôžičky nie je potrebný ručiteľ ani iné ručenie, navyše ak ide o klienta, ktorý má v banke dlhodobo účet, na ktorý mu chodí pravidelne príjem, je možné si požičať aj bez dokladovania príjmu. Takýmto klientom banka ponúka aj možnosť vybaviť si úver cez internet banking a to cez predschválený úverový limit.

Počas celej doby splatnosti je výška úrokovej sadzby nemenná, ale banka umožňuje klientovi v prípade nutnosti napríklad zmenu výšky mesačnej splátky, ak by sa dostal napríklad do finančných problémov. Úver je poskytovaný okamžite v bezhotovostnej forme prevodom na bankový účet a to hneď po podpise úverovej zmluvy a splnení iných podmienok banky. Navyše je možné si znížiť úrok až o 2% a to využívaním viacerých služieb a finančných produktov v banke.

Parametre a podmienky spotrebného úveru na čokoľvek

  • Aby ste si mohli úver vybaviť, musíte mať od 18 do 65 rokov
  • Stačí sa preukázať občianskym preukazom a druhým dokladom totožnosti
  • Je nutné mať aj pravidelný príjem, ale nie vždy sa vyžaduje jeho doloženie
  • Splácanie je bezhotovostne z účtu
  • Požičať sa dá od 300 € do 30.000 €
  • Doba splatnosti môže byť od 1 do 9 rokov
  • Nie je treba ručiteľ, ručenie a ani doloženie účelu použitia peňazí z pôžičky

Príklady, ako sa dá úver použiť

  • Na kúpu vybavenia domácnosti, nábytku alebo na kúpu spotrebičov
  • Na zaplatenie rekonštrukcie, modernizácie a prerobenia domácnosti
  • Na menšie stavebné práce okolo bytu alebo domu a to aj bez doloženia faktúr
  • Na kúpu nového alebo jazdeného vozidla, motorky, motocyklu a podobne
  • Na zafinancovanie napríklad svadby alebo dovolenky
  • Na vyplatenie iných menších úverov a pôžičiek z bánk alebo nebankoviek
  • Na darčeky, zaplatenie oslavy a podobne

Študentská pôžička pre mladých

SLSP má aj špeciálny spotrebný úver a to pre študentov, konkrétne pre vysokoškolákov. Aj v tomto prípade ide o bezúčelový úver, pričom pôžička je v SLSP dostupná pre študentov denného štúdia. Výhodou je, že je bez dokladovania príjmu samotného študenta, čiže nie je nutné zháňať rôzne potvrdenia od brigád a podobne. Na druhú stranu, banka samozrejme berie študenta ako menej bonitného klienta, čo v praxi znamená, že je potrebná forma ručenia úveru aj niekým iným.

Čo sa týka študentskej pôžičky, ide o bezúčelový spotrebný úver, ktorý je určený len vysokoškolákom, pričom nie je dôležité, či študent navštevuje domácu alebo zahraničnú vysokú školu. Výhodou bezúčelovosti pôžičky je, že sa môže použiť naozaj na čokoľvek, takže banka sa nepýta na to, ako ste peniaze minuli a nie ste ani nijako obmedzení v prípade schvaľovania. To je veľkou výhodou, pretože nie je treba strácať čas s predkladaním faktúr, blokov a dokladov.

Vzhľadom na to, že ide o úver určený pre študentov, banka ponúka výhodnejšiu úrokovú sadzbu, ktorá je nižšia oproti bežným komerčným pôžičkám. Navyše, každý študent získa rovnaký úrok, takže podmienku sú rovnaké pre každého. Vybavenie pôžičky je bez poplatku, taktiež na neplatí ani poplatok za vedenie úveru a predčasné splatenie alebo aj mimoriadne splátky sú tiež zadarmo. Je tak možné v prípade lepšej finančnej situácie ušetriť a pôžičku splatiť skôr.

Pôžičku banka schváli okamžite po splnení podmienok a doložení všetkých potrebných dokladov a peniaze prevedie na bankový účet bezhotovostne. Taktiež bezhotovostne sa pôžička aj spláca. Vzhľadom na to, že študent sám nemá príjem, je potrebné mať ručiteľa alebo spoludlžníka, ktorý má dostatočnú bonitu a má pravidelný príjem. Tento sa zaručí za splatenie pôžičky v prípade potreby za študenta, pričom na neho banka kladie rovnaké nároky ako na každého iného bežného žiadateľa.

Za akých podmienok a koľko sa dá požičať pre študentov

  • Úver je dostupný pre študentov denného štúdia vysokej školy od 18 do 26 rokov
  • Je potrebné doložiť občiansky preukaz a druhý doklad totožnosti
  • Študent potrebuje aj potvrdenie o návšteve školy, či už domácej alebo zahraničnej
  • Treba mať ručiteľa s trvalým príjmom a dostatočnou bonitou
  • Pôžička je bezúčelová, takže sa dá získať na čokoľvek
  • Úver sa poskytuje od 1.000 € až do 8.500 €
  • Splatnosť môže byť podobne ako pri bežnom spotrebáku na 1 až 9 rokov

Na čo sa dá študentský spotrebný úver využiť

  • Vzhľadom na bezúčelovosť je možné si požičať naozaj na čokoľvek a to menšie aj väčšie výdavky či už pôjde o krátkodobé alebo dlhodobé potreby
  • Študent si môže kúpiť napríklad notebook, učebné a študijné pomôcky
  • Taktiež sa z úveru dá financovať aj zahraničná študentská cesta alebo stáž
  • Pôžička je využiteľná veľmi dobre aj na nečakané jednorázové výdavky
  • Ako pomoc pre menej bonitných študentov je možné si pomôcť týmto úverom aj dlhodobo počas celého štúdia na bežné výdaje
  • Pozrite si aj ďalšie študentské úvery

Iné formy spotrebného úveru

Okrem klasického splátkového úveru má Slovenská sporiteľňa v ponuke napríklad aj pôžičku vo forme úverového limitu, tzv. kontokorentný úver. Tento úver sa poskytuje tiež bezúčelovo na čokoľvek, pričom ide vlastne o povolené prečerpanie k bežnému úveru v banke, kedy klient môže ísť do mínusu. Nejedná sa o klasický spotrebný úver, ale o jeho inú podobu. Požičať sa dá od 300 € do 5.000 € a pôžička nemá pevnú splatnosť, takže sa môže splácať priebežne aj dlhšiu dobu. Od iných bánk je možné získať tiež podobné pôžičky, pozrite si napríklad naše porovnanie spotrebných úverov.

Porovnanie s inými podobnými úvermi

Banka Úverový limit Doba splatnosti
Slovenská sporiteľňa 300 € - 30.000 € 1 - 9 rokov
Poštová banka 300 € - 30.000 € 1 - 9 rokov
VÚB 490 € - 25.000 € 13 - 108 mesiacov
Zuno 500 € - 25.000 € 6 - 72 mesiacov
ČSOB 600 € - 25.000 € 1 - 9 rokov

porovnanie výšky spotrebných úverov

porovnanie študentských spotrebných úverov

Článok spadá do kategorií: Bankové pôžičky, Slovenská sporiteľňa, Spotrebný úver