...nezávislý trh pôžičiek, úverov a hypoték

Práve sa nachádzate: Pôžičky pre dôchodcov - porovnanie Tesco vs. Cetelem a iné možnosti pre dôchodcov

Pôžičky pre dôchodcov - porovnanie Tesco vs. Cetelem a iné možnosti pre dôchodcov

Dátum publikácie: 04.10.2015

Úver a pôžička pre dôchodcov je špecifický finančný produkt, pričom nejde o konkrétny druh úveru, ale skôr o takú pôžičku, ktorá je svojimi podmienkami získania dostupná pre dôchodcov alebo seniorov nad 60 rokov.

Pôžičky pre dôchodcov - porovnanie Tesco vs. Cetelem a iné možnosti pre dôchodcov

Pre dôchodcov, či už do 70 rokov alebo nad 70 rokov, sú pôžičky dostupné tak v bankových ako aj v nebankových inštitúciach. Niektoré sú dostupné aj pre invalidných dôchodcov, no väčšina je dostupná najmä pre bežných starobných dôchodcov. Výhodou je, že kým nebankové pôžičky pre dôchodcov sú rýchle a pomerne dobre dostupné aj bez veľkého overovania alebo administratívnych prekážok, bankové pôžičky sú zas úrokov výhodnejšie, ak ste ochotní strpieť náročnejšie podmienky získania.

TIP: Ste dôchodca? Túto pôžičku vám schvália až v 93% prípadoch.

  • jednoduché vybavenie
  • peniaze na účet do 24h od schválenia
  • dostupná pôžička
  • bez potreby ručiteľa
Pôžička až do 6 000 € Vyplniť žiadosť 44 klientov už dnes požiadalo

Bankové pôžičky sú dostupné spravidla pre dôchodcov s trvalým dôchodkom alebo príjmom, prípadne vtedy, ak môžete ako dôchodca mať napríklad ručiteľa alebo spoludlžníka. Nebankové úvery sa dajú získať na menšie aj väčšie sumy, pričom v tomto prípade rozhoduje najmä účel. Či potrebujete peniaze na krátko, alebo naopak na dlhšie, to rozhoduje o spôsobe a forme pôžičky. Výhodou nebankových pôžičiek je, že sú niekedy dostupné aj pre starších dôchodcov nad 65 rokov a až do 75 rokov.

Porovnanie pre dôchodcov - pôžičky Tesco alebo cez Cetelem?

V rámci dnešnej recenzie sa zameriavame na porovnanie pôžičky pre dôchodcov a seniorov a okrem toho, že sme sa rozhodli samozrejme pozrieť aj na rôzne krátkodobé a spotrebiteľské pôžičky, ktoré ponúkajú viaceré nebankové subjekty na našom finančnom trhu, najväčšiu pozornosť zameriavame na dva najčastejšie úvery, ktoré si dôchodcovia zvyknú brať. Ide o Tesco Pôžičky, tento reťazec sprostredkuje, a Cetelem Pôžičky, ktoré sú známe ako nebankové spotrebné úvery konkurujúce čoraz viac bankovým.

Tesco Pôžička

V prípade Tesco Pôžičky ide vlastne o finančný produkt, ktorý sprostredkuje Tesco Finančné služby a to osobne alebo telefonicky, pričom samotným poskytovateľom úveru je spoločnosť Home Credit Slovakia. Tesco pristupuje ku každému zákazníkovi individuálne a nemáme nastavené žiadne špeciálne pravidlá pre klientov - dôchodcov. Všetci žiadatelia majú rovnaké podmienky, akurát v prípade dôchodcov a seniorov sa ako príjem predkladá výmer dôchodku zo Sociálnej poisťovne.

Finančným produktom, ktorý Tesco najviac ponúka, je tzv. Hotovostná pôžička. Ide o bezúčelový úver na čokoľvek, ktorý sa vybavuje s dvoma dokladmi totožnosti, pričom jeden z nich je občiansky preukaz. Obidva musia byť samozrejme platné. Okrem totožnosti musí žiadateľ preukázať aj svoju bonitu a príjem, čo je v prípade seniorov - dôchodcov najmä výmer dôchodku. Ten dokladuje vlastne reálny príjem a teda aj schopnosť dôchodcu úver splácať.

Minimálna suma úveru je 800 €, najviac je možné získať 16.000 €. Výška úveru nie je iná pre dôchodcov ako pre iných klientov, rozhoduje najmä výška príjmu, ale taktiež aj náklady žiadateľa. Všetko to má vplyv na tzv. scoring, kedy sa vyhodnotí bonita a schopnosti splácať úver a podľa toho sa individuálne každému klientovi poskytne pôžička. Podať žiadosť je možné bez obmedzenia veku, dôležité je len to, aby vedel klient úver splácať.

Nie sú ani žiadne špeciálne podmienky len pre dôchodcov, ktoré by sa k úveru vzťahovali. Doba splatnosti úveru je od 1 do 7 rokov, pričom sa dá zvoliť po 6 až 12 mesiacoch. Financie je možné získať buď bezhotovostne na bankový účet, alebo formou šeku, ktorý je možné poslať na adresu. Čo sa týka vybavenia úveru, nie je potrebné mať ručiteľa ani iné ručenie a samotné vybavenie, vedenie alebo predčasné splatenie pôžičky sú bez akéhokoľvek poplatku.

„Ľudia si veľmi často volia hotovostné pôžičky, ktoré využívajú na čiastočné rekonštrukcie svojich domácností. Typicky ide o bytové jadro, ktorého rekonštrukcia začína na čiastke tri tisíc eur. V takom prípadě ide o rozumnú voľbu, pretože peniaze mieria do skvalitnenia domácnosti, čiže investície do vlastnej nehnuteľnosti.“ Tesco Finančné služby

Pôžička Cetelem

Pôžička pre dôchodcov sa dá získať aj z nebankovej spoločnosti Cetelem, ktorá má v prípade každého žiadateľa ale vekovú podmienku a tou je, aby mal žiadateľ najviac 65 rokov a zároveň musí platiť, že maximálny vek pri splatení pôžičky bude do 70 rokov. iné obmedzenia nie sú a pokiaľ má klient dostatočný príjem, nerozhoduje to, či je zamestnanec alebo starobný či iný dôchodca. Nebankovka teda skúma bonitu klienta a to, či bude schopný úver splatiť.

Pôžičky Cetelem je možné získať buď v bezúčelovej forme alebo ako účelové úvery. O úvery sa dá požiadať priamo online na webstránke nebankovky a posúdenie je pomerne rýchle. Najrýchlejšia na vybavenie a najjednoduchšia na získanie je Expresná pôžička, čo je vlastne bezúčelový úver na čokoľvek od 500 do 2.000 €, ktorý sa poskytuje s dobou splácania na 6 až 48 mesiacov. Úrok je na úvere rovnaký pre každého a pôžička je bez ručenia alebo ručiteľa.

Kto potrebuje viac peňazí, môže získať pôžičku na čokoľvek, čo je už bežný nebankový úver od 2.000 € do 25.000 € a s dobou splatnosti na 6 až 120 mesiacov. Medzi účelové úvery patria pôžička na nové auto, na ojazdené auto, na rekonštrukciu a bývanie a na splatenie úverov. Tieto úvery sú dostupné až do 34.000 € a splatnosť je do 84 až 120 mesiacov, v závislosti od konkrétneho typu pôžičky. Aj v prípade týchto úverov platí, že sú tiež dostupné pre dôchodcov.

Všetky úvery sú bez poplatkov za vybavenie, správu, vedenie, predčasné splatenie alebo mimoriadnu splátku. Požičať sa dá priamo online, predbežné schválenie je možné už do 5 minút a v prípade doručenia všetkých potrebných dokladov sú peniaze vyplatené takmer okamžite priamo na bankový účet, najneskôr do 3 dní. Už pri online žiadosti je možné nájsť online kalkulačku, ktorá predbežne a orientačne vypočíta klientovi výšku splátky ako aj celkové úročenie pôžičky.

A čo ostatné možnosti úverov pre dôchodcov?

Pôžičky pre dôchodcov online a cez SMS

SMS Credits

Rýchle pôžičky pre starobných aj iných (napríklad invalidných) dôchodcov prostredníctvom SMS správ alebo aj online poskytuje napríklad známa nebanková spoločnosť SMS Credits. Požičať sa dá od 20 do 350 € a s dobou splácania na 5, 10 alebo na 15 dní, takže ide o krátkodobé úvery. Výhodou je, že sú bezúčelové, bez dokladovania príjmu, bez ručiteľa, bez skrytých poplatkov a peniaze je možné získať na účet už za pár minút, takže sa pôžička hodí aj v prípade nepredvídateľných udalostí.

Pôžičkomat

Nebankové úvery online poskytuje napríklad aj nebanková spoločnosť Pôžičkomat, ktorá sa priamo na pôžičky cez internet špecializuje. Zameriava sa na úver od 5 do 350 € s možnosťou získať pre dlhodobých klientov až do 900 €. Podobne ako v prípade iných podobných pôžičiek, aj tu ide o krátkodobé úvery so splatnosťou do 31 dní, pričom vďaka automatizovanému systému je schválenie veľmi rýchle už do 10 minút. Aj tieto pôžičky sú dostupné pre dôchodcov.

Credit One

Medzi poskytovateľov nebankových pôžičiek online patrí aj nebankovka Credit One. Tá poskytuje pôžičky aj dôchodcom až do veku 75 rokov, pričom nie je treba ručiteľ ani iné ručenie za úver. Požičať sa dá od 1 do 30 dní, nie je potrebné dokladovať príjem a ani účel použitia finančných prostriedkov z úveru a pre nových klientov je dostupná výška pôžičky do 180 €, pre dlhodobých až do 1.000 € na čokoľvek. Vybavenie a schválenie je veľmi rýchle a peniaze môžete mať na účte už v deň požiadania o pôžičku.

Ferratum Bank

30 € až 350 € sa dá požičať tiež online alebo cez SMS od nebankovky Ferratum Bank, pričom splatnosť je 7 až 30 dní a v prípade potreby je možné ju posunúť o ďalších 15 dní a to až dvakrát. Tieto úvery sú tiež krátkodobého typu, bez viazania účelu použitia finančných prostriedkov a bez dokladovania príjmu, pričom nebankovka ponúka pôžičky pre každého občana SR s trvalým pobytom na území SR a s vekom nad 18 rokov a viac bez ďalšieho obmedzenia, takže aj pre dôchodcov. Okrem toho na väčšiu sumu je možné získať rýchlu pôžičku od 200 do 700 €, ktorá má aj dlhšiu splatnostť a to od 2 do 12 mesiacov.

Ďalšie videá si môžete pozrieť na YouTube kanále 123 Pôžičky

Spotrebiteľské nebankové úvery pre dôchodcov

Provident

Nebanková spoločnosť Provident tiež ponúka pôžičky a to aj bez ručiteľa vo výške od 60 až do 2.300 €. Doba splatnosti môže byť 60 alebo 100 týždňov, prípadne 3 až 22 mesiacov a úver je možné získať bezhotovostne na účet alebo vo forme karty, ktorou sa dá platiť aj vyberať hotovosť. Vďaka zastúpeniu prostredníctvom obchodných zástupcov v každom regióne je možné si vybaviť úver pohodlne a veľmi rýchlo. Pôžička je bez skrytých poplatkov a poplatkov vopred a je bezúčelová, takže sa dá použiť na hocičo.

Profi Credit

Pre starobných, sirotských, výsluhových, vdovských, vdoveckých a invalidných dôchodcov ponúka menšie pôžičky aj Profi Credit. Táto nebankovka sa sústreďuje na spotrebiteľské úvery od 300 do 1.500 € s možnosťou splácania od 18 do 42 mesiacov, pričom ide o úvery bezúčelové na hocičo. Na získanie je treba predložiť dôchodkový výmer, v prípade nedostatočnej bonity je možné mať aj ručiteľa a pôžičky sú vyplácané bezhotovostne priamo na účet. O úver sa dá požiadať aj online.

Home Credit

Home Credit poskytuje pôžičky a úvery vo výške už od 400 €, horná hranica je do 6.000 €, čo ale samozrejme závisí od bonity klienta. Požičať sa dá od 36 do 84 mesiacov, o úver sa dá požiadať telefonicky alebo online prostredníctvom webstránky poskytovateľa, prípadne priamo osobne na pobočke nebankovky. Za vybavenie a predčasné splatenie úveru sa neplatí, pôžičku je možné do mesiaca zadarmo vrátiť a peniaze vypláca nebankovka do druhého dňa od uzavretia úverovej zmluvy.

Úver4you

Väčšie úvery poskytuje nebankovka Úver4you. Tá sa zameriava na nebankové americké hypotéky, hoci technicky ide tiež o spotrebiteľské úvery, ktoré sú ale ručené založením nehnuteľnosti. Požičať sa dá od 2.000 €, doba splatnosti je až do 96 mesiacov a úver sa spláca formou pravidelných mesačných splátok. Na vybavenie je potrebné dokladovať či už príjem alebo výšku dôchodku, úver je ale bezúčelový, neplatia sa žiadne poplatky vopred a poskytnutie je bez preverovania bankového registra.

Poskytovateľ Výška úveru Splatnosť úveru
Pôžičkomat 25 € - 350 € 5 - 31 dní
SMS Credits 20 € - 350 € 5 - 15 dní
Credit One 5 € - 1.000 € 1 - 30 dní
Ferratum Bank 30 € - 350 € 7 - 31 dní
Profi Credit 300 € - 1.500 € 18 - 42 mesiacov
Home Credit 400 € - 6.000 € 36 - 84 mesiacov
Provident 160 € - 2.300 € 60 - 100 týždňov

Bankové úvery

Najviac sú pre dôchodcov dostupné bankové pôžičky určené do 65 alebo 68 rokov, niektoré banky zas majú podmienku, aby dôchodca úver splatil do veku 70 rokov. Na rozdiel od nebankových pôžičiek pri tých bankových je preverovanie prísnejšie a banka si zisťuje spravidla výšku dôchodku podľa dôchodkového výmeru zo Sociálnej poisťovne, skúma celkovú bonitu, príjmy a výdavky dôchodcu a overuje si jeho finančnú situáciu a minulosť cez úverové a dlhové registre.

Najčastejšie sú dostupné ako úvery pre dôchodcov povolené prečerpanie k bežnému účtu, ktoré sa spravidla poskytuje na niekoľko stoviek až tisíc € (obvykle do dvoj až troj násobku mesačného dôchodku) alebo menšie spotrebné pôžičky, napríklad na rekonštrukciu domácnosti alebo bezúčelovo na hocičo. Hypotekárny úver pre dôchodcov je už problematický a to najmä z hľadiska veku klienta. Úvery a pôžičky pre dôchodcov majú v ponuke v rôznych formách napríklad Poštová banka, VÚB, Sberbank, Slovenská sporiteľňa alebo OTP banka.

Nezabudnite...

  • Ako dôchodca síce máte istý príjem v podobe pravidelného mesačného dôchodku, avšak nečakané výdavky sa horšie kompenzujú a preto si voľte splátku pôžičky tak, aby neprekročila 1/3 výšky dôchodku
  • Veľakrát môže byť problémom vek, takže sa informujte v banke alebo nebankovke už vopred, za akých podmienok je možné pôžičku získať
  • Pozor v prípade nebankoviek nielen na výšku úroku alebo mesačnej splátky, ale hlavne na celkové preplatenie úveru a vyhnite sa neovereným a neznámym nebankovým spoločnostiam
  • Najdrahšie sú krátkodobé nebankové pôžičky, ktoré sa síce požičiavajú na menšie sumy, ale úrok pri nich je pomerne vysoký; naopak najlacnejšie je požičať si z banky, avšak nie pre každého dôchodcu je táto možnosť dostupná
  • Najlepšie z hľadiska použiteľnosti je získať pôžičky na čokoľvek, čiže bezúčelové úvery

Naše odporúčanie, vyberte si: malá rýchla, alebo väčšia efektívna pôžička?

do 350€ do 30 minút alebo do 6000€ do 24 hodín

Článok spadá do kategorií: Bankové pôžičky, Nebankové pôžičky, Cetelem, Pôžičky pre dôchodcov