...nezávislý trh pôžičiek, úverov a hypoték

Práve sa nachádzate: Na čo si dávať pozor pri pôžičkách

Na čo si dávať pozor pri pôžičkách

Dátum publikácie: 11.05.2015

Ponuka inzerátov s pôžičkami a úvermi je naozaj veľmi široká a tak je niekedy problém v tom, aby sa záujemca o finančné prostriedky vyznal v tom, kto mu čo ponúka a za akých podmienok. Veľakrát je možné dokonca naraziť na podvodníkov a podvodné inzeráty, ktoré majú za cieľ vylákať od klienta len peniaze vopred pod zámienkou nejakého poplatku alebo je cieľom získať osobné údaje klienta s kontaktom pre zasielanie rozličných nevyžiadaných ponúk.

Na čo si dávať pozor pri pôžičkách

No okrem jasných podvodníkov a podvodných ponúk si treba dávať pozor aj na iné veci, najčastejšie na ponúkané parametre rôznych úverov a pôžičiek. Prostredníctvom inzercie súkromných poskytovateľov úverov ale aj iných poskytovateľov totiž najčastejšie ponúkajú finančné prostriedky rôzni poskytovatelia a sporitelia nebankových úverov, pri ktorých hrozí väčšie riziko, že natrafíte na menej serióznu ponuku, ktorej cieľom je klientovi ponúknuť len veľmi predražený úver, často krát aj s rozličnými skrytými podmienkami.

Nevýhodné podmienky

Veľmi často sa stáva, že ponúkané úverové podmienky sú stanovené veľmi voľne. Znamená to, že inzerát je koncipovaný často so slovíčkami ako „od“ alebo „minimálne“ či rôznymi otvorenými intervalmi hodnôt. Môže ísť napríklad o ponuku s úverom, kde je úrok „už od“ 8 percent, ale takýto úrok nezíska skoro nikto a naopak, výsledná úverová ponuka môže byť aj s dvojnásobným úročením. Najhoršie je, pokiaľ človek už zaplatil za jej vypracovanie poplatok.

Okrem nevýhodných úročení je možné nájsť aj ponuky ohľadom horného limitu a dolného limitu na úver, napríklad od 25 do 2000 €. Problémom je, že takéto limity môžu platiť len za určitých okolností, napríklad malý úver je podmienený dlhým splácaním a vysoký úver zas veľmi dobrým príjmom klienta. Potom sa stane, že priemerný záujemca o pôžičku zostane sklamaný, keďže na základe rôznych výpočtov mu pôžička nebude poskytnutá ako očakával.

Najprv sľúbia, potom nedajú

Pri pôžičkách si treba dávať pozor aj na rôzne sľuby, ktoré dá poskytovateľ alebo sprostredkovateľ úveru vopred, napríklad ohľadom výšky úveru, úročenia, doby splatnosti, prípadne podmienok ohľadom dokladovania príjmu, overovania príjmu, overovania registrov a podobne. Takto môže človek stratiť naozaj veľa času a niekedy dokonca aj finančné prostriedky, keďže mnohokrát je treba zaplatiť nejaké poplatky vopred za spracovanie ponuky.

V skutočnosti následne človeku úver zamietnu, napríklad s odôvodnením, že nemá dostatočne vysoký príjem, že už má nejaké dlhy z minulosti, prípadne je problém s finančnou minulosťou či výškou iných záväzkov. Tiež môže poskytovateľ zamlčať napríklad podmienky ručenia, čo je nebezpečné najmä ak si človek požičiava väčšiu sumu a bude zakladať nehnuteľný majetok. V tomto prípade je lepšie obrátiť sa radšej na overené nebankovky ako na bežné inzeráty.

Pozor na podvodníkov

Veľký pozor pri pôžičkách na podvodníkov, ktorí spôsobia najmä finančnú ujmu. Najčastejšie si ľudia požičiavajú mini úvery krátkodobého charakteru alebo menšie spotrebné či spotrebiteľské pôžičky a práve v týchto prípadoch hrozí najväčšie riziko, že narazíte na podvodníka. Týmto sa myslí najmä taká ponuka na úver či pôžičky, kedy nepríde k skutočnej realizácii financovania, čiže záujemca o finančné prostriedky nezíska prisľúbené peniaze.

Samozrejme je aj veľa ponúk na úvery, kedy sa môžu líšiť ponúkané podmienky ako výška úveru, výška splátky alebo doba splácania v realite od ponúkaných ponúk a podmienok, ale zákazník má možnosť naozaj peniaze aj získať. Prípadne sú časté aj rôzne problémy s ručením alebo s meškaním pri splácaní, kedy je úverová či záručná zmluva koncipovaná tak, aby človek už pri prvých problémoch so splácaním napríklad prišiel o vec, ktorú založil za úver.

Najčastejšie praktiky podvodníkov

Medzi najčastejšie praktiky podvodníkov patrí najmä získať finančný prospech bez toho, aby vôbec prišlo k uzatvoreniu úverovej zmluvy. Aj preto pod zámienkou rozličných úkonov vyžadujú od záujemcov vopred uhrádzanie rozličných poplatkov. Tu si dajte pozor a pamätajte, že v drvivej väčšine nie je treba uhradiť žiaden poplatok, lebo na trhu je tiež dostatok serióznych nebankoviek, ktoré to nevyžadujú a vždy máte možnosť výberu poskytovateľa.

Okrem toho môže byť cieľom podvodníkov dostať sa aj k osobným údajom klientov, aby im mohli napríklad neskôr telefonovať s ponukami na iné pôžičky alebo posielať nevyžiadané emaily, čiže spam, tiež s podobnými ponukami. Osobné údaje sa veľakrát stávajú aj predmetom výnosného obchodu, čiže mnohokrát ich odovzdá jeden subjekt ďalšiemu a z toho môže rezultovať, že Vaše telefónne číslo alebo emailová adresa sa ocitne v rukách aj tretích subjektov.

Ako rozoznať inzerát poskytovateľa - podvodníka

Veľa podvodných inzerátov je jasných už na prvý pohľad. Ide napríklad o inzeráty so zlým slovosledom alebo nezrozumiteľnými slovami či nelogickými vetami. Takéto inzeráty najčastejšie podávajú podvodníci so zahraničia, ktorí chcú získať kontaktné a osobné údaje klienta, aj keď je aj veľa prípadov, kedy získajú peniaze, pretože človek nerozozná, že ide o zahraničný text preložený do slovenčiny a pošlú napríklad peniaze vopred za vybavenie.

Typický inzerát podvodníka ale neuvádza napríklad to, že vyžaduje platbu vopred formou nejakého poplatku, to sa človek dozvie až počas komunikácie. Veľakrát však môže byť text inzerátu príliš všeobecný a navyše sľubujúci všetko. Podozrivé sú inzeráty, kde je horná výška úveru neobmedzená alebo príliš nereálne vysoká, napríklad aj niekoľko miliónov Eur. V realite takýto úver drvivá väčšina žiadateľov nikdy nezíska a poskytovateľ ho ani nevybaví.

Veľký pozor na podmienky pôžičky

Ak ste sa už dostali úspešne k reálnemu poskytovateľovi alebo sprostredkovateľovi úverov, ktorý je aj seriózny a ponúka naozaj reálne pôžičky, nemusíte ešte mať vyhraté. Dôležité je preštudovať si tiež podmienky, za akých je možné inzerát získať. Určite neplaťte žiadne poplatky vopred za vybavenie, kým neuvidíte konkrétny návrh úverovej zmluvy, ktorý je záväzný. Častým podvodom je totiž to, že po zaplatení poplatku sa zrazu podmienky zmenia.

Treba si dať veľký pozor nielen na výšku úroku, ale aj na RPMN, čo hodnota zvaná ročná percentuálna miera nákladov, ktorá objektívne určí, ako je úver výhodný alebo nevýhodný. Spočítajte si tiež, koľko zaplatíte dokopy za celý úver, čiže vynásobte počet splátok ich výškou a sčítajte si všetky iné poplatky. No a rada na záver - preštudujte si aj to, čo sa stane, ak sa so splátkou omeškáte. Niektoré ponuky na úvery totiž obsahujú extrémne pokuty pri problémoch so splácaním a hrozia naozaj pomerne vysoké náklady už pri jednej zabudnutej splátke. Pozor aj na to, ak budete musieť napríklad celý úver splatiť kvôli jednému omeškaniu pravidelnej splátky.

Článok spadá do kategorií: Nebankové pôžičky, Požičky od súkromných osob, Pôžičky bez dokladovania príjmu, Pôžičky bez registra