...nezávislý trh pôžičiek, úverov a hypoték

Práve sa nachádzate: Chcete prerábať dom či byt? Nielen v lete sú hitom pôžičky na rekonštrukciu

Chcete prerábať dom či byt? Nielen v lete sú hitom pôžičky na rekonštrukciu

Dátum publikácie: 03.08.2015

Kto má staršiu nehnuteľnosť a chcel by si ju obnoviť alebo zrekonštruovať, určite už uvažoval, ako tieto práce prefinancovať. Existuje na to špeciálna pôžička na rekonštrukci a bývanie, ktorú majú banky aj nebankovky.

Chcete prerábať dom či byt? Nielen v lete sú hitom pôžičky na rekonštrukciu

Pod úverom na rekonštrukciu sa myslí prefinancovanie či už stavebných prác alebo prefinancovanie zariaďovania bytových a domových priestorov. Na tento účel sa dá požičať bezúčelový úver, ktorý ale obvykle má o niečo menej výhodné finančné podmienky, alebo priamo účelový úver určený na rekonštrukciu, prípadne sa v ponuke niektorých bánk alebo nebankoviek nazýva aj úver na bývanie. Do určitej výšky je možné si požičať aj bez založenia nehnuteľnosti.

Podľa toho, koľko si potrebujete požičať, je možné získať aj hypotekárny úver na rekonštrukciu, kedy je už podmienkou založenie nehnuteľnosti, ale na druhú stranu, výhodou je nižšia úroková sadzba a to aj tretinová oproti niektorým klasickým spotrebným úverom. Spotrebný úver je totiž najčastejšia forma pôžičky na rekonštrukciu alebo na bývanie. V ponuke majú takéto úvery banky aj nebankovky, hypotekárne úvery na bývanie najmä len banky.

Úver na bývanie v banke

Bankové pôžičky na rekonštrukciu sa dajú vybaviť v podstate v štyroch formách. Prvou je bezúčelový spotrebný úver, kedy stačí jednoducho preukázať banke dostatočnú schopnosť splácať pôžičku a bez zbytočného vybavovania získate úver a môžete sa pustiť do práce. Druhá forma je účelový spotrebný úver, kedy musíte banke dokladovať či už faktúrami alebo iným spôsobom použite peňazí. Niekedy treba dokladovať 100% výšky úveru, niektoré banky umožňujú ale aj časť peňazí použiť bezúčelovo.

Treťou formou je účelová hypotéka na rekonštrukciu, ktorá sa hodí najmä pri úveroch nad 10.000 €. Obvykle je toto hranica na minimálnu hypotéku. Banka síce vyžaduje založenie nehnuteľnosti a prísnejšie hodnotí klienta, ale kvôli úročeniu sa to rozhodne oplatí. Aj tu však treba dokladovať použitie peňazí. Štvrtou formou je bezúčelová hypotéka, zvaná aj americká hypotéka. Ide vlastne o klasický hypoúver, ale nedokladujete použitie peňazí, stačí len založiť nehnuteľnosť. V každom prípade, ak máte trvalý príjem, odporúčame si pozrieť náš prehľad pôžičiek pre zamestnaných, kde nájdete kompletné možnosti úverovania.

Spotrebný úver na bývanie

Obvykle už od 1.000 € až do 30.000 € sa dá požičať špeciálny spotrebný úver na bývanie alebo na rekonštrukciu. Na vybavenie tohto úveru nie je potrebné založenie nehnuteľnosti a väčšinou ani ručiteľ, banke postačí dokladovanie príjmu a dostatočnej bonity klienta. Zároveň v mnohých prípadoch je možné použiť časť peňazí aj bez dokladovania účelu použitia. Takéto úvery majú splatnosť obvykle najviac 10 rokov a vybavujú sa veľmi jednoducho.

Bezúčelový úver

Kto nechce nič dokladovať, má možnosť si požičať aj spotrebný úver bezúčelový, ktorého maximálna suma je tiež okolo 30.000 €, podľa toho, ktorú banku oslovíte. Podmienky na získanie ako aj podmienky splácania sú podobné ako pri účelovom úvere na bývanie alebo na rekonštrukciu, akurát výhodou je to, že nemusíte vôbec dokladovať, ako peniaze použijete. Úročenie je pomerne variabilné, niektoré banky ponúkajú úrok okolo 7%, iné aj takmer dvojnásobok.

Hypotéka na rekonštrukciu

Na väčšie rekonštrukcie, napríklad pri rodinnom dome, ktorý by ste chceli celý prerobiť, sa oplatí zobrať si aj hypotekárny úver. Môže ísť o účelový aj bezúčelový a úrokové sadzby sa dnes pohybujú prakticky od 2 do 3 percent ročne. Minimálna suma na požičanie si je obvykle okolo 7.0000 €. Navyše vďaka dlhej dobe splácania až do 30 rokov je možné si aj pri vyššom úvere požičať s veľmi zaujímavou mesačnou splátkou, ktorá určite nezruinuje rozpočet. Síce treba založiť nehnuteľnosť, ale môžete získať aj do 80% z jej hodnoty. Takéto veľké úvery sa hodia aj vtedy, ak si chcete zobrať úver na stavbu nehnuteľnosti alebo väčšie rekonštrukčné práce.

Nebankové pôžičky na rekonštrukciu

Podobne ako v prípade bankových, aj nebankové pôžičky sa dajú požičať účelové a bezúčelové. Tu je rozdiel v úročení ale minimálny a najmä pri menších úveroch, napríklad do 6.000 €, môže byť výška splátky veľmi podobná, takže je jednoduchšie si požičať bez dokladovania použitia peňazí, čiže bezúčelovo. Väčšina úverov, ktoré nebankovky na bývanie alebo bezúčelovo poskytujú, je na niekoľko tisíc €, obvykle najviac do 20.000 € bez ručenia nehnuteľnosťou.

Samozrejme je možné si v niektorých väčších nebankových spoločnostiach požičať aj väčšiu sumu na bývanie alebo na rekonštrukciu, pričom to môže byť formou spotrebného alebo aj nebankového hypotekárneho úveru. V niektorých prípadoch a podľa bonity klienta je možné založiť nehnuteľnosť a získať napríklad aj 33.000 €, prípadne ešte viac podľa potreby. Kto si však požičiava takto vysoké sumy, mal by sa skôr obrátiť na banky, pretože tu je výška úroku už veľmi dôležitá.

Pôžička na rekonštrukcie Cetelem

Od nebankovej spoločnosti Cetelem je možné si požičať na prestavbu alebo rekonštrukciu domu či bytu od 2000 € až do 34.000 € a to so splatnosťou od 6 mesiacov až do 10 rokov. Úrok je od 8,39 do 16,89 percenta za rok, pričom vybavenie je bez poplatkov. Pôžičku viete vybaviť bez ručenia, dá sa vybaviť dokonca aj poistenie úveru a je možné úver tak navýšiť, ako aj splatiť skôr alebo si odložiť splátku. Výhodou je možnosť požiadať o pôžičku online.

Na bývanie od Slovenskej Požičovne

Na bývanie bez dokladov a bločkov a bez založenia nehnuteľnosti ponúka úver aj Slovenská požičovňa a ide o nebankovú pôžičku od 5.000 € až do 20.000 €. Ide o špeciálnu pôžičku určenú na rekonštrukčné práce, ale kto si chce požičať napríklad väčšiu sumu peňazí, môže skúsiť aj nebankovú hypopôžičku na čokoľvek. Tu je možné získať až do 100.000 € a možnosť splácať úver dokonca na 30 rokov. Tento úver sa hodí aj na väčšie rekonštrukcie.

Home Credit Pôžička na rekonštrukciu

Úver určený presne na rekonštrukciu domu alebo bytu ponúka aj nebankovka Home Credit. Pôžička tohto typu je dostupná od 400 € do 6.000 € a spoločnosť garantuje úrok 16,9 %. Neplatíte poplatok za vybavenie ani vedenie úveru a ani za predčasné splatenie. Dokonca do mesiac je možné pôžičku zadarmo vrátiť. Ako doplnkové služby sa dajú k úveru dohodnúť poistenie výdavkov, flexibilita splátok a tiež odloženie splátok. Spôsob splácania je na Vás.

Aj v stavebnej sporiteľni vybavíte úver na bývanie a rekonštrukciu

  • Okrem bánk a nebankoviek je možné si požičať úver na rekonštrukciu aj zo stavebnej sporiteľne
  • Pokiaľ chcete peniaze hneď a nechcete mať najprv stavebné sporenie, môžete získať medziúver a zároveň začať sporiť
  • Po uplynutí lehoty sporenia, obvykle 2 až 6 rokov, čo je individuálne u každej sporiteľni, sa pretransformuje medziúver na klasický stavebný úver s najlepším možným úročením na trhu
  • Pri stavebnom sporení si však dopredu zistite podmienky, ako budete môcť peniaze použiť a čo všetko je potrebné dokladovať, pretože v tomto prípade obvykle stavebná sporiteľňa vyžaduje dokladovanie použitia peňazí detailnejšie ako banka; to neplatí ale obvykle po uplynutí aspoň 6 rokov sporenia, kedy je možné peniaze už použiť a vybrať bezúčelovo na hocičo
  • K sporeniu štát prispieva aj určitú sumu, na rok 2015 je to 5,5 percenta z vkladov na sporenie, najviac 66,39 € za rok

Článok spadá do kategorií: Bankové pôžičky, Nebankové pôžičky, Cetelem, Home Credit, Bez ručenia, Ručenie nehnuteľnosťou, Hypotekárne úvery, Úver na bývanie, Pôžička na stavbu, Spotrebný úver