...nezávislý trh pôžičiek, úverov a hypoték

Práve sa nachádzate: Ako si vybrať bežný účet? Veľké porovnanie pre fyzické osoby!

Ako si vybrať bežný účet? Veľké porovnanie pre fyzické osoby!

Dátum publikácie: 30.06.2015

V dnešnej dobe je už takmer nemožné fungovať bez účtu v banke. Či už ho potrebujete na príjem výplaty, platenie za bývanie, platenie rodinných nákupov alebo na iné finančné transakcie. Preto je dôležité si vedieť vybrať.

Ako si vybrať bežný účet? Veľké porovnanie pre fyzické osoby!

Veľa ľudí sa určite pýta, ako si vybrať účet tak, aby to bolo pre nich maximálne výhodne. V našom dnešnom porovnaní sa pozrieme na 14 bánk, ktoré u nás službu bežného účtu poskytujú a zameriame sa na bežné účty pre fyzické osoby. Niektoré banky ponúkajú len jeden typ bežného účtu, iné majú viac produktov v závislosti od toho, aká klientela účet potrebuje. Niekedy majú totiž napríklad podnikatelia úplne iné požiadavky na bankový účet ako bežné fyzické osoby, prípadne ako seniori a dôchodcovia.

Podľa čoho vyberať účet?

Pri hľadaní ideálneho bežného účtu pre bežného klienta bude zrejme na prvý pohľad najdôležitejšia cena. Musíme súhlasiť s tým, že v tomto prípade fixná cena za vedenie účtu, čiže mesačný poplatok za účet, je veľmi dôležité kritérium pre porovnanie, asi oveľa viac ako pri podnikateľských účtoch. No veľa závisí aj od toho, čo v tejto cene dostanete. Mali by ste vyžadovať platobnú kartu, prípadne rovno dve, ak ste manželia, služby internet bankingu a otázkou je, za akých podmienok si viete vybaviť napríklad povolené prečerpanie k účtu.

Netreba však zabúdať ani na pridružené bankové poplatky k bežnému účtu. Tie zahŕňajú napríklad poplatky za vklady a výbery, poplatky za výbery z iných ako vlastných bankomatov, poplatky za povolené prečerpanie a jeho zriadenie, poplatky za riadne vydanie karty ale aj mimoriadne vydanie karty, napríklad pri poškodení alebo strate, poplatky za bankové operácie na pobočke, poplatky za bankové operácie cez internet banking a podobne.

Kto viac vyberá a platí, pozor na podmienky

Ak využívate bežný účet najmä na platenie cez platobné terminály v obchodoch, mali by ste sa zaujímať o to, či banka poskytuje túto službu zadarmo. Nie všetky platobné karty od všetkých bánk sú zadarmo pri platení u každého obchodníka a môže sa stať, že budete na konci mesiaca nemilo prekvapený, že hoci ste mali mesačný poplatok za účet veľmi nízky, prípadne bol zadarmo, nakoniec zaplatíte viac za časté platby kartou u obchodníka.

Pozor si dajte aj na výbery z bankomatov. V bankomate vlastnej banky je to takmer vždy zadarmo, ale čo ak ten akurát nebude po ruke? To je nevýhoda napríklad menších bánk, že majú menšiu sieť bankomatov ako väčšie a tak sa môžu častejšie výbery predražiť. Nehovoriac už o výberoch v zahraničí. Na druhú stranu, bežní ľudia obvykle peniaze až tak často nevyberajú. Veľa bežných účtov pre fyzické osoby má obvykle aj nejaký počet výberov zadarmo.

Čím sa riadiť pri výbere účtu

  • Veľmi dôležitá je na prvý pohľad mesačná cena za účet, ale nie je to všetko
  • Preštudujte si, aké sú iné poplatky v súvislosti s účtom, napríklad poplatok za platbu kartou, výber z bankomatu, za vydanie karty, za internet banking, za finančné a bankové operácie na pobočke alebo cez internet (hoci bežný človek na pobočku ide len veľmi málo)
  • Aj keď niekedy môže byť mesačný poplatok za účet na prvý pohľad vyšší, nezabudnite, že banky ponúkajú možnosť zľavy alebo jeho úplného odpustenia za istých podmienok
  • Dôležitá je aj sieť bankomatov, ktoré banka má, aby ste neplatili zbytočne viac za výber z cudzieho bankomatu
  • Vyberajte si aj podľa toho, že ak viete, že budete v budúcnosti brať úver, zvážte, kde je najväčšia pravdepodobnosť najlepších podmienok, aby ste si nemuseli kvôli úveru v inej banke znova zakladať ďalší bežný účet

Ktoré účty sú u nás zadarmo?

Aj k nám už dorazila módna vlna bežných bankových účtov bez mesačného poplatku. Pozrime sa spoločne na to, ktoré banky a s akými podmienkami ponúkajú vedenie bežného účtu pre fyzickú osobu nepodnikateľa bez pravidelného mesačného poplatku a čo za to dostanete. Nebudeme teraz ale do tohto prehľadu rátať tie banky, ktoré majú spoplatnený účet a ponúkajú možnosť vedenia zadarmo až po splnení podmienok.

mBank

Samozrejme, musíme začať účtom od mBank, čo je zrejme najznámejšia internetová banka u nás. Tu stojí účet naozaj 0 Eur a v cene je zriadenie, vedenie a zrušenie účtu, realizácia prevodných príkazov, trvalých príkazov a inkás cez internet banking a tiež vydanie a obnova platobnej karty. Získate aj jeden bezplatný výber z bankomatu doma alebo v zahraničí. Kto bude mesačne platiť kartou k účtu viac ako 200 Eur, získa ešte ďalšie tri takéto výbery grátis.

Fio banka

Fio banka je u nás pre veľa ľudí pomerne nová banková inštitúcia a má aj čoraz viac pobočiek u nás. Účet môžete získať tiež bez pravidelného mesačného poplatku a k bežnému účtu je zadarmo jeho zriadenie, vedenie aj zrušenie, taktiež domáce bankové prevody, ale aj medzi SR a ČR a v rámci Eurozóny, internet banking, trvalé príkazy a inkasá a jedna bezkontaktná platobná karta. Taktiež jeden výber mesačne z ktoréhokoľvek bankomatu a výber v hotovosti v pokladni.

Zuno

Zuno banka ponúka taktiež možnosť získať bežný účet zadarmo bez poplatku. Získate založenie, vedenie aj zrušenie účtu, prichádzajúce a odchádzajúce domáce platby, internet banking, mobilné aplikácie k účtu, bezkontaktnú platobnú kartu, operácie s trvalým príkazom a inkasom, zahraničné platby v rámci SEPA a všetky platby kartou bez poplatku. Za výbery z cudzích bankomatov, konkrétne Tatra banky sa platí 1 Euro, pri výbere v zahraničí 1,2 €.

Veľké porovnanie najlacnejších účtov

Okrem už zmienených troch bánk, ktoré ponúkajú účty bez mesačného poplatku, u nás pôsobí ďalších 11 známych bankových domov, či už ide o veľké alebo menšie banky, ktoré ponúkajú službu vedenia bežného účtu. Nasledujúca tabuľka pomôže s orientáciou v tom, koľko taký účet stojí a čo všetko v ňom tento mesačný poplatok zahŕňa. Samozrejme, pri splnení niektorých podmienok, ako je minimálny zostatok alebo určitý počet bankových operácií mesačne, prípadne obrat na účte, je možné mať vedenie účtu s 50 alebo až 100 percentnou zľavou. Samozrejme, ak si klient napríklad vybavuje niektorý z bankových úverov, veľakrát premýšľa aj to, či sa mu neoplatí preniesť účet do danej banky, takže porovnanie musí byť komplexné.

Porovnanie bežných účtov pre fyzické osoby

(V tabuľke sa nachádza vždy najlacnejší účet od danej banky)

Článok spadá do kategorií: Fio banka, a.s. pobočka zahraničnej banky, mBank, OTP Banka Slovensko, Poštová banka, Slovenská sporiteľňa, Tatra banka, UniCredit Bank Slovakia, VÚB, Prima banka, ČSOB